درود بر شما
خلاصه اینکه اول سری به موزه پست و مخابرات که کاملا به روز جهانی جامعه اطلاعاتی مرتبط بود زدم. این موزه با ساختمان با شکوهش شامل بسیاری از عکس ها، صندوق های پست، ترازو ها، مهرها، اسناد، صندوق ها، تمبرها، تلفن ها و دستگاه های تایپ و تلگراف و مخابرات، ماکت ها، هدایای وزاری ارتباطات سایر کشورها و ... بود.
با فاصله کمی با حرکت توی همین مسیر نبش خیابان سی تیر به موزه ایران باستان رسیدیم. این موزه ارزشمند با ساختمان زیبای به سبک ساسانی اش در زمان رضا خان با مدیریت آندره گدار فرانسوی شروع به کار کرد. به محض ورود به موزه نقشه بزرگ فلات همیشه ایران به صورت سه بعدی سینه دیوار رو مفتخر کرده. بعد دوران باستانی ایران به ترتیب از پیش از تاریخ و آثار مکشوفه از تپه های باستانی شروع شده با دوران تاریخی تمدن ایلام، هخامنشیان، سلوکیان! و اشکانیان ادامه پیدا می کنه و به ساسانیان ختم می شه. من بخش هخامنشی این موزه رو خیلی دوست دارم. هیجان موزه اونجایی بود که کف یه ظرف مرمر تونستم اسم خشیارشا رو به خط میخی بخونمJ من قبلا از وجود چنین ظرفی بی خبر بودم. موزه خیلی شلوغ بود. راهنماهای زیادی همراه توریست های خارجی در موزه بودن. یک پیشرفت خیلی جالب: یک راهنمای کوچک دیجیتالی در صورت درخواست در اختیار بازدید کنندگان قرار می گرفت که با نزدیک کردن اون به بخش مشخص شده ای از ویترین شروع به توضیح دادن در مورد اشیا ویترین مورد نظر می کرد.البته متاسفانه معلوم نیست از چند سال قبل این کار در موزه های پیشرفته دنیا انجام می شده که حالا به ما رسیده.
به عقب برگشتیم و با ادامه مسیر در باغ ملی یا میدان مشق وارد خیابان سی تیر شدم و بعد هم کاخ موزه قوام یا موزه آب گینه فعلی. این عمارت زیبا و دیدنی ابتدا محل کار و منزل قوام السلطنه بود. ده سالی سفارت مصر و بعد سفارت افغانستان و بعد بانک بازرگانی و اواخر پهلوی موزه آبگینه شد. آبگینه ها و سفال های این مجموعه به تمامی دوران های تاریخی ایران مربوط می شه. بر خلاف ویترین های قدیمی و نازیبای موزه ایران باستان این موزه به صورت مدرن ویترین بندی شده.
پشت محوطه باغ ملی و ساختمان در دست تعمیر وزرات خارجه موزه عبرت قرار داره. موزه عبرت رو همگی می شناسیم. بازدداشت گاه موقت و شکنجه گاه ساواک. بعد از ورود به مجموعه در سالن آمفی تئاتر مستندی در مورد موزه دیدیم. اینجا برخلاف بقیه موزه ها عکس برداری و فیلم برداری ممنوع بود. وقتی وارد بندها و سلول ها می شدیم دیگه آدم ها و مجسمه ها رو با هم قاطی می کردیم. این موزه تشریح کردنی نیست. مطالب متنوع و دیدنیه خودتون باید ببینید. توی انفرادی های پایین دکتر شریعتی، اشرفی اصفهانی، آیت ا... خامنه ای، رجایی و ... بازنمایی شده بودن. دکتر شریعتی شخصیت مذهبی- آکادمیک بسیار متفکر و صبور گوشه سلول نشسته بود من جملات زیباش رو به یاد می آوردم که می گفت از انجام بسیاری از کارها شرم داشتم چون توی اون لحاظ هرگز خودم رو تنها حس نکردم. روحش شاد.
و اما موزه آخر؛ موزه سکه (افتتاحیه 1342). واقع در بانک سپه خیابان امام خمینی. با ورود به موزه نخستین ویترین سکه های کشورهای مختلف جهانه. بعد هدایای برجسته به موزه بانک سپه. سپس دو جلد کتاب با جلد برجسته آب طلا داده شده و شاهنامه و از ویترین چهارم سکه ها و مدال های لیدیایی (نخستین ضاربان سکه)، هخامنشیان، سلوکیان!، اشکانیان، ....، تا دوره پهلوی و جمهوری اسلامی. در واقع شما با ورود به این موزه می تونید در تاریخ اقتصادی ایران قدم بزنید. توی این موزه من با نوع جالب و نادری از سکه روبرو شدم که شبیه موچین بود و سکه لاری (ویژه لارستان، زمان شاه عباس) نامیده می شد. بهترین دستاورد شما از این بازدید این خواهد بود که می تونید تمام سکه های یک سلسله رو در کنار هم ببنید و طرح های اونها رو با هم مقایسه کنید و اگر اطلاعات تاریخی از اون سلسله داشته باشید دیدن برخی از باورهاشون که روی سکه ها نقش بسته برای شما جالب خواهد بود.
از موزه های این منطقه کاخ گلستان، 12 آبان، گمرک و ... موند که به زودی سری به اونها خواهم زد.