اخلاق در روابط عمومی
یکصد و هفدهمین جلسه انجمن روابط ایرانی با سخنرانی دکتر احد فرامرز قراملکی، استاد و مدیر گروه اخلاق حرفه ای دانشگاه تهران با موضوع "اخلاق در روابط عمومی" برگزار شد.
این جلسه نیز به روال معهود با گزارش عملکرد یک ماهه انجمن توسط دکتر مطهری نژاد آغاز شد. وی خبر از تاخیر در انتشار ماهنامه انجمن داد و افزود: بزودی ویژه نامه دکتر ساروخانی در قالب این شماره منتشر خواهد شد.
وی همچنین نوید ارتقا و توسعه انجمن را از طریق ارتباط با مسوولان کشوری همچون هاشمی رفسنجانی و لاریجانی داد و با اشاره به سخنان اخیر مقام معظم رهبری و هاشمی رفسنجانی و سایر مسوولان نظام که نشانه هایی از توجه بیش از پیش به بحث افکار عمومی داشت گفت: افکار عمومی در ارتباط تنگاتنگ با روابط عمومی است و این مهم راه گشای خوبی برای فعالیت حرفه ای روابط عمومی در کشور خواهد بود.
مطهری نژاد سخنان خود را با نوید سامان دهی کلاس های آموزشی انجمن در تهران و شهرستان ها به پایان برد.
در ادامه دکتر قراملکی سخنران اصلی این جلسه بحث خود را پیرامون "اخلاق در روابط عمومی" آغاز کرد.
وی در بیان اهمیت اخلاق حرفه ای گفت: در زمینه اخلاق حرفه ای در کشورهای غربی سی دوره دکترا در رشته های مختلف وجود دارد. اگر حرفه های دیگر رفیق اخلاق باشند روابط عمومی فرزند اخلاق است و بدون اخلاق معنا ندارد. تنها حرفه ای ها می مانند و اخلاق نیز تنها در روابط عمومی حرفه ای مطرح است.
وی در بیان تفاوت روابط عمومی حرفه ای با سایر وجوه آن افزود: به طور کلی سه نوع کار می توان انجام داد: نخست بحث اشتغال مطرح است به این صورت که فردی با جبران خدمت و پاره وقت فعالیتی را دنبال کند. دوم شغل است به این صورت که فرد به صورت تمام وقت با جبران خدمت فعالیت می کند. و سوم بحث حرفه است. دو مورد اول تنها به لحاظ کمی و زمانی با هم متفاوتند اما حرفه به صورت کیفی با دو مورد نخست متفاوت است.
قراملکی در تشریح این مبحث ویژگی های افراد حرفه ای را چنین برشمرد: آنان افرادی هستند با دانش تخصصی، تجربه مفید، مهارت، توانایی، ژرف نگری و دوراندیشی، مرام و اخلاق حرفه ای هستند.
وی سپس بحث خود را با نقش روابط عمومی در موفقیت سازمان پی گرفت و افزود: موفقیت سازمان از راه جذب منابع مالی، توان فن آوری، جذب منابع انسانی حرفه ای، مشارکت، انگیزش و رضایت مشتری میسر خواهد بود اما کلید طلایی در دست روابط عمومی است و این مهم از طریق ایجاد رابطه خوب محیط با سازمان امکان پذیر خواهد بود.
مدیر گروه اخلاق حرفه دانشگاه تهران در مانوری زیبا به اصلاح عبارت "رابطه خوب محیط با سازمان" پرداخت و گفت: افراد حرفه ای سعی می کنند با مفاهیم غیر قابل سنجش وارد مذاکره نشوند. برای مثال همین صفت "خوب" یک واژه غیر قابل سنجش است پس کلمه خوب را بر می داریم و دو بال "آسان" و "درست" جایگزین می کنیم. رابطه آسان یعنی "کم هزینه" و درست یعنی "ریسک معقول". در این صورت می بینیم که دو جایگزین برخلاف "خوب" قابل اندازه گیری هستند.
قراملکی در مورد نقش روابط عمومی در این زمینه گفت: مهم ترین نقش روابط عمومی تسهیل و تصحیح رابطه محیط با سازمان است. افراد از رابطه دشوار می گریزند. پس از آسان سازی باید به بحث جدایی ناپذیر درستی پرداخت که نخستین گام آن اعتمادسازی است.
وی اعتمادسازی را چنین تشریح کرد: چنانچه سازمان برای محیط قابل پیش بینی نباشد محیط از ارتباط با آن می گریزد مگر در شرایط اجبار و اضطرار و این عارضه منجر به: بلاتکلیفی محیط، اضطراب و تشویش، تخریب رابطه درست و آسان، زمینه فساد اداری، مالی و رفتاری در سازمان، تنش های ناشی از واکنش های هیجانی، آسیب پذیری فرهنگ سازمانی، توسعه نیافتگی منابع انسانی، رشد گروه های غیر رسمی مخرب، مانع کارآفرینی سازمان، کاهش رضایت مشتری، فقدان برتری رقابتی، کاهش بهره وری، تسری پذیری به سایر سازمان ها و مانع توسعه اقتصادی و صنعتی کشور خواهد شد.
قراملکی راه حل بالابردن نرخ پیش بینی پذیری را قانون مندی و مسوولیت پذیری دانست و افزود: سازمان با مسوولیت پذیری، پیش بینی پذیری، ایجاد اعتماد، ریسک معقول و ارتباط آسان محیط با سازمان یکی پس از دیگری پله های موفقیت را بالا خواهد رفت و در این میان نقش روابط عمومی بهینه کردن عملکرد امروز برای تضمین بازار فرداست. البته با تاکید بر اخلاق حرفه ای نه با اغراق و بزرگ نمایی.
در پایان جلسه نیز کاظمی دینان به مناسب عید غدیر طی مسابقه ای چهار سکه بهار آزادی را به چهار تن از اعضا انجمن اهدا کرد.