ویژگی های خاص و اکتسابی (اصلی)
ویژگی های خاص و اکتسابی کارشناس روابط عمومی شامل: مهارت های علمی، احساس مسوولیت اخلاقی، داشتن آگاهی های روز(جامعه آگاهی)،سازمان آگاهی، قدرت نویسندگی، آشنایی با علوم اجتماعی از جمله: کلیات مدیریت، روانشناسی و علوم سیاسی، نوآوری و خلاقیت، آشنایی با روزنامه نگاری و ایمان به حقانیت افکار عمومی یا مخاطب هستند.
ویژگی عمومی و ذاتی (عمومی)
جدا از ویژگی های خاص، اکتسابی و اصلی، کارشناس روابط عمومی بایستی از یک سری ویژگی های ذاتی نیز بهره مند باشد. این ویژگی ها شامل: استعداد مدیریت، هیجان و شور، استعداد دگرگونی مثبت، فرصت جویی آگاهانه، کارآفرینی، بهره هوشی بالا، کنجکاوی، سرزنده بودن، شوخ طبعی و بزله گویی، داشتن بیان خوب از امور، ظاهر مناسب، ذوق و شوق (استعداد طبیعی)، آینده نگری و شخصیت ترغیبی و متقاعد کننده هستند.
یک کارشناس روابط عمومی باید بتواند عوامل مورد نیاز برای پذیرش توسط مخاطب را در خود پرورش دهد. اخلاق پسندیده، انگیزه قوی، مثبت اندیشی و خوشبینی و پویایی، در این زمینه تاثیر شگرفی دارد.
بطور کلی، در یک فراگرد ارتباطی، همسویی با مخاطبان، صداقت، حاضر جوابی، خلوص و وضع ظاهری مناسب ارتباط گر، نقش بسیار مهمی را در موثر بودن جریان ارتباط ایفا می کند.
مجموعه این ویژگی ها، کارشناس روابط عمومی را از جایگاه بسیار والایی برخوردار می سازد، به گونه ای که می توان او را، مغز متفکر، روابط عمومی نام برد.
بنابراین تربیت کارشناسان روابط عمومی از طریق انتخاب افرادی که ویژگی های ذاتی را داشته باشند و در دانشگاه و محیط کار ویژگی های اصلی را یاد بگیرند، ضامن کارآمدی روابط عمومی در یک کشور باشد.
ماهنامه علمی/تخصصی انجمن روابط عمومی ایران، شماره 58، اردیبهشت 87