درک فرهنگ حاکم بر جامعه رسانه ای
سازمان ها باید آموزش ارتباط با رسانه ببینند. زبان رسانه و سازمان ها متفاوت است. رسانه های خصوصی ممکن است جهت سودآوری با شما تماس بگیرند یا گاهی ممکن است صاحبان رسانه تحت تاثیر مسایل غیر رسمی و بطور دوستانه برای انتشار برخی مطالب تحت فشار قرار گیرند اما برخی کدهای اخلاقی نیز بر رفتار رسانه ای حاکم است. گاهی ما با گرداب اخبار مواجهیم که پس از پالایش تنها تعدادی معدودی تحت پوشش رسانه قرار می گیرند. گاهی نیز رسانه ها در برابر امتیازاتی قول پوشش خبر شما را می دهد.
شناخت و درک انواع مختلف روزنامه نگاران یا رسانه ها
می بایست رفتارها، ساختارها، آداب و رسوم اخلاق رسانه ای و اینکه چه کسانی در راس هرم آن رسانه هستند را بخوبی بشناسید. گاهی ممکن است رسانه ای بدنبال اخبار شخصی، انگیزشی و احساسی باشد، اما دسته دیگری هستند که کاملا مطلع و منطقی عمل می کنند و اینان دوستان خوب رسانه ای هستند که نوشته های قابل اتکا و کارشناسی شده را منتشر می کنند. برخی دیگر دنبال رو هستند به صورتی که اگر رسانه دیگری مطلبی را تایید کند آنان نیز تایید می کنند. برخی دیگر به ستون پرکن ها معروفند که هدف آنها تنها پرکردن ستون نشریه است. آخرین دسته هم روزنامه نگاران جامعه گرا یا محلی هستند که حیطه اطلاع رسانی محدود و محلی را در اختیار دارند.
توسعه استراتژی و خط مشی های رسانه ای
معمولا در سازمان های ما استراتژی رسانه ای وجود ندارد. داشتن یک سری اصول و قواعد مشخص در ارتباط با رسانه ها را استراتژی رسانه ای می گویند که فلسفه و چرایی ارتباط با رسانه ها را مدنظر قرار می دهد. با داشتن استراتژی مسخص می توان بحران ها را در ارتباط با رسانه ها مدیریت کرد.
ویژگی های استراتژی رسانه ای:
1- تمرکز و توجه بر روی مباحث معین
2- تعریف و تعیین مطالب کلیدی
3- ایجاد آشتی و تعامل میان اهداف
4- داشتن برنامه منظم
5- تعریف انتظارات از دستاوردها
6- تعیین ارتباط ما با سایر سازمان ها
7- توصیف شیوه ارزیابی اهداف
8- توجه به بازخورد
نکات مورد توجه در ارسال پیام به رسانه ها
1- شناخت رسانه و حساسیت ها
2- ارتقا عقاید و اندیشه ها
3- مشخص کردن اینکه "که" "چه بگوید"
4- عمق بخشیدن به روابط
5- ایجاد فضایی برای رسانه ها (تا باور کنند که جزیی از شما هستند)
6- اخبار فشرده و شفاف باشد تا امکان برداشت های متفاوت از بین برود.
7- مخاطبان را کسانی نپندارید که فقط یم شنوند و واکنش ندارند.
8- رسانه ها را دچار سردرگمی نکنید.
9- دعوت رسانه ها را بپذیرید و از آنها برای مهمانی های دوستانه دعوت نمایید. همچنین در مناسبت هایشان شرکت کنید.
10- میزان دسترسی رسانه به مسوولان را بالا ببرید.
ترجمه ای از کنفرانس "کشورهای عضو حسابرسی آفریقایی" موضوع "چگونگی کار با رسانه ها جهت حداکثر ساختن کارایی" بومی سازی شده توسط "حسن خسروی" جلسه 121 انجمن روابط عمومی ایران