خواهرخواندگی قراردادی است بین سران مملکتی یا سران دو شهر که برای ایجاد همبستگی و اتحاد بیشتر انسانی و فرهنگی بسته میشود.
خواهرخواندگی اصطلاحی است که از ادبیات اروپا وارد دیگر کشورها شده و برای نخستین بار در سال 1920 بعد از جنگ جهانی اول این قرارداد بین یک شهر انگلیس و یک شهر در فرانسه منعقد شد و تا سال 1986 ادامه داشت هدف از این قرارداد پیوند و اتحاد بین شهروندان دو شهری است که دارای منافع مشترک هستند. مفاد این قراردادها موضوعات فرهنگی اقتصادی و بازرگانی و اخیرا ورزشی را شامل میشود در ادبیات اروپایی خواهرخواندگی به شهرهای دوقلو یا همسان هم گفته میشوند، اما در کشورهای آسیایی و امریکایی اصطلاح خواهر خواندگی رواج بیشتر دارد. علت بکارگیری واژه خواهرخواندگی به این اعتبار است که در بیشتر زبانهای دنیا واژه شهر مونث است.
معمولا دو شهر برای خواهر خواندگی باید دارای تشابهاتی باشند مثلا دو شهر تاریخی، دو شهر علمی یا دانشگاهی و یا دو بندر و یا حتی دو سمبل مشترک باشند که این انگیزه را ایجاد کند. رونق و رواج گردشگری بین دو شهر خواهرخوانده و نامگذاری متقابل نام خیابانهایی به نام شهر خواهر خوانده از جمله نتایج اعلام خواهرخواندگی شهرها است. بعداز انقلاب در سال 1373 برای نخستین بار تهران با بیشکک پایتخت قرقیزستان خواهر خوانده اعلام شد.
کاربرد اصطلاح در کشورهای مختلف
آژان پرووکاتور (به فرانسوی : Agent provocateur)، که در فارسی گاه پرووکاتور و آژیتاتور پرووکاتور هم گفته شده، در فرهنگ سیاسی غرب به کسی گفته می شود که بر پایه ماموریتی که از سوی پلیس یا حکومت به او داده شده به اخلال و تندروی در مبارزات مردم با نهادهای حاکم میپردازد تا بهانه برای سرکوب جنبش فراهم شود.
مثال بزنید!
جوزپه گاریبالدی
جوزپه گاریبالدی(به ایتالیایی: Giuseppe Garibaldi) یکی از مبارزان اصلی میهنی در جنگ استقلال ایتالیا بر ضد اتریشی هابوده است. به او به خاطر خدمات نظامیاش در آمریکای جنوبی و اروپا لقب قهرمان دو جهان را دادهاند. گاریبالدی همچنان فرماندهی جنگهای یگانگی ایتالیابوده است. وی یک قهرمان ملی ایتالیا به حساب میآید.
چشم ها را باید شست...
پول در برابر هنر به زانو در آمد و 1600 بیلبورد تجاری شهر میزبان 700 اثر هنری با شکوه شد. شهرداری تهران پایتخت را به بزرگترین گالری هنری دنیا مبدل کرده و این رویاییست که تا 26 اردیبهشت ماه سال جاری ادامه دارد.
چشم بگشای...
ویلی برنت صدراعظم آلمان غربی بازگشاینده درها به سوی شرق بود که پس از گذشت حدود سه دهه از کشتار بی رحمانه آلمان نازی در لهستان پای به خاک این کشور گذشت و در حالی که جهان در انتظار شنیدن کلمات او در راستای اعاده حیثیت وی از کشورش بود تنها به زانو زدن در برابر مجسمه یادبود کشتگان اکتفا کرد و میدان را ترک گفت.
نه تنها لهستان بلکه دنیا دست صلح او را فشرد و در سال 1971 برنده جایزه صلح نوبل شد. اکنون مجسمه وی در یکی از میادین اصلی وروشو قرار دارد.
او در سال 1970 عنوان مرد سال مجله تایم را کسب کرد و در اکتبر 1971 در جشن های 2500 ساله شاهنشاهی ایران شرکت داشت.
وبلاگ روابط عمومی به زبان آدمیزاد برای پست شرمنده کودکان کار و خیابان شدیم به عنوان یکی از وبلاگ های برگزیده پارسی بلاگ در نخستین همایش بلاگرهای پارسی بلاگ انتخاب شد.